Kuchnia

Ciasta i Desery

Sernik oreo bez pieczenia


Składniki


składniki spodu:

◦135 g zmiksowanych ciasteczek (bez kremu – jego należy ściągnąć i odłożyć na bok)
◦65 g rozpuszczonego masła


składniki sernika:

◦1 kg sera twarogowego (tradycyjne polecam Piątnicę, albo ser z Lidla)
◦250 g cukru (myślę, że oryginalnie było go trochę za dużo)
◦6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
◦8 łyżek zimnej wody
◦4 łyżki soku z cytryny
◦400 ml śmietany kremówki
◦około 130 g grubo posiekanych ciasteczek (tym razem z kremem)


Wykonanie
1.Zmielone lub rozkruszone ciastka połącz z rozpuszczonym masłem i wyklej nimi spód foremki (najlepiej na jej spód położyć papier do pieczenia). Wstaw foremkę do lodówki.
2.Do sera dodaj wyciągnięte z ciasteczek nadzienie, dodaj cukier i wszystko razem zmiksuj. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej krótko (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna.
3.Dodaj żelatynę i sok z cytryny do masy twarogowej. Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką. Na koniec dodaj pokrojone ciastka.
4.Przełóż sernik na spód z ciastek i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę. Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki. Wyjmij ciasto na talerz i udekoruj według uznania – ja go posypałam zmiksowanymi ciasteczkami (bez nadzienia).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation