Kuchnia

ciasta, tarty i rolady

O kuchni z uczuciem : Ciasto Cygan (klik w zdjęcie)

Ciasto
150 g masła
250 g cukru pudru
6 żółtek
6 białek
100 g płynnego miodu
300 g zmielonego maku
50 g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Masło z cukrem pudrem i żółtkami utrzeć na gładką masę. Dodać miód, zmielony mak i ucierać dość długo. Miksowałam mikserem około 15 minut z małymi przerwami. Dodać miód, kakao,sodę mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie zmiksować do połączenia się składników.
Pianę z białek ubić na sztywno, dodać do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką.
Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godziny.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Masa budyniowa
1/2 l mleka
cukier do smaku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
250 g masła

Do kubeczka odlać część mleka i wymieszać go z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i wlać rozrobioną mąkę. Gotować stale mieszając aż powstanie gęsty budyń.
Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć na puszystą masę, a następnie dodawać stopniowo ugotowany, zimny budyń stale ucierając.

Polewa
125 g masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wody
1,5 łyżki kakao

Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu, stale mieszając.
Lekko przestudzić i polać ciasto.


Dodatkowo
1 paczka okrągłych biszkoptów
2 czerwone galaretki (dałam truskawkowe)
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu , ale w troszkę mniejszej ilości wody.
Wylewać lekko tężejącą na ciasto.

Składanie ciasta
1 blat ciasta
1/2 masy budyniowej
biszkopty
galaretka
1/2 masy budyniowej
ciasto
polewa
posypka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation