Kuchnia

mięsa

Najlepsza domowa wędlina czyli karkówka pieczona

SKŁADNIKI:
karkówka 2 kg
papryka mielona słodka 2 łyżki
czosnek 5 ząbków
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
olej 3 łyżki

PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę opłukać i osuszyć. Ja, nie odkrawam od mięsa żadnych „tłuszczyków”, podczas pieczenia wytopi się. Przełożyć mięso do miski. Posypać 2 łyżkami papryki słodkiej, 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką pieprzu. Przecisnąć przez praskę czosnek.Przyprawami dokładnie natrzeć karkówkę. Przykryć i wstawić do lodówki na min 8h. U mnie stało 20h. Piekarnik nagrzać do temp 180 stopni. Mięso przełożyć do brytfanki , polać olejem. Piec 40 minut, następnie obrócić karkówkę i piec kolejne 40 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni piec godzinę, od czasu do czasu przewracając mięso. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawić na ok 30 minut i można serwować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation