Kuchnia

Easter

FASZEROWANE JAJKA NA ZIELONEJ MURAWIE - składniki:
5 jaj
10 dag delikatnego pasztetu drobiowego lub cielęcego
2 łyżki gęstej śmietany
kilka gałązek natki pietruszki
biały pieprz
sól
Sos:
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
łyżeczka chrzanu
łyżka mleka
płaska łyżeczka żelatyny
sok z cytryny
cukier
szczypta soli
Do dekoracji:
rzeżucha lub kiełki rzodkiewki
FASZEROWANE JAJKA NA ZIELONEJ MURAWIE - sposób przygotowania: Jaja umyć, ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Poprzekrawać wzdłuż na połówki, wyjąć żółtka i włożyć je do lodówki. Pasztet utrzeć z 2 łyżkami śmietany na puszystą masę, wymieszać z posiekaną natką, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić miseczki z białek. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić w gorącym mleku. Śmietanę na sos ubić z dodatkiem szczypty soli, wymieszać z chrzanem i wystudzoną płynną żelatyną. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukru i ewentualnie odrobiną soli. Gęstniejący sos przełożyć do specjalnego rękawa lub szprycy (albo torebki foliowej z wycięciem w rogu) i wyciskać dekoracyjne rozetki na wierzch jaj. Wstawić na 30 min do lodówki. Potem ułożyć jaja na półmisku wyścielonym rzeżuchą lub kiełkami rzodkiewki, oprószyć posiekanymi żółtkami i od razu podawać
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation