Kuchnia

Obiady

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Składniki/ 2 porcje:

150 g makaronu tagliatelle lub pappardelle
1 łyżka oliwy extra vergine
1 pojedyncza pierś kurczaka
1 ząbek czosnku
50 g szpinaku
3 łyżki liści świeżego estragonu
100 ml płynnej śmietanki do sosów 18 % lub 12%
2 ćwiartki cytryny do podania

• Makaron wrzucić na gotującą się i osoloną wodę, gotować do czasu aż będzie al dente. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i na większym ogniu obsmażyć pokrojoną na pasteczki pierś kurczaka. Zajmie to około 4 minuty. Pod koniec smażenia dodać rozgnieciony praską lub starty czosnek, doprawić kurczaka solą oraz pieprzem i chwilę razem podsmażać.
• Włożyć szpinak i mieszając smażyć 1 minutę aż zwiędnie. Dodać posiekany estragon, wlać śmietankę, włożyć makaron (najlepiej bezpośrednio z garnka, za pomocą specjalnej łyżki do makaronu). Razem z makaronem dodać też ok. 3-4 łyżek wody z gotowanego makaronu. Wymieszać i zagotować, doprawić solą oraz pieprzem w razie potrzeby. Po chwili odstawić z ognia. Podawać z cząstkami cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation