Kuchnia

smakolyki Moniki

Sernik z jogurtów greckich, sernik bez sera

Ciasto na spód:
2 szklanki mąki
3 żółtka
100 g masła/margaryny
2 łyżki śmietany
1/4 szklanki cukru

Żółtka ubić z cukrem na puch, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę i masło. Całość dokładnie posiekać nożem. Następnie połączyć z ubitymi żółtkami i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię, włożyć do lodówki na ok. 30 min.


Masa serowa:
800 g jogurty greckie
2 budynie w proszku
5 jajek
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z jogurtami na delikatny puch, następnie stopniowo dodawać budyń w proszku oraz proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Ubite białka delikatnie wymieszać łyżką z pozostałą masą.

Schłodzone ciasto rozwałkować albo wylepić blaszkę*, wylać masę serową i piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez ok. godzinę.
* Proponuję spód najpierw podpiec w 180 st. C przez ok. 10 minut, a następnie wylac masę i piec całość.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation