Kuchnia

przekąski

Domowy gyros z frytkami

Składniki:
2 piersi z kurczaka
olej do smażenia
łyżeczka oleju sezamowego
frytki
sałatka
sos jogurtowy

przyprawa gyros (na 2 piersi):
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
1/2 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 i 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mięty
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki mielonej gorczycy (utłuczona w moździerzu)
szczypta soli (ok 1/3 do 1/2 łyżeczki)

sałatka:
1/2 kapusty pekińskiej
2 pomidory
marchewka
papryka czerwona
łyżka pestek dyni
świeżo zmielony pieprz

sos jogurtowy:
200 ml jogurtu (najlepiej gesty, który się nie rozpłynie)
2 ząbki czosnku
łyżeczka suszonej mięty
łyżeczka natki pietruszki
świeżo mielony pieprz

Składniki przyprawy gyros wymieszać w misce.
Sos. Jogurt powinien być gęsty dzięki czemu nie spłynie na dno sałatki. Ja miałam normalny i tak się niestety właśnie stało. W miseczce wymieszać jogurt z przeciśniętym czosnkiem, miętę, natkę pietruszki, pieprz do smaku. Można dodać łyżkę majonezu jeśli ktoś lubi.

Sałatka: kapustę pekińską poszatkować, pomidory i paprykę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać warzywa ze sobą, dodać pestki dyni, doprawić pieprzem i odrobiną soli.

Piersi kurczaka pokroić w paski. Wymieszać dokładnie z przyprawą gyros i łyżeczka oleju sezamowego (jeśli nie macie można pominąć ten składnik). Odstawić mięso na kilka godzin do lodówki, ale jeśli macie mało czasu to można także usmażyć od razu na oleju. Usmażone mięso odsączyć z oleju, podać na talerzu z frytkami, sałatką i sosem jogurtowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation