Wnętrza

Home Sweet Home

Ciasto sowie oczka

Składniki

ciasto kruche: 4 szklanki mąki pszennej
kostka margaryny
pół kostki smalcu
5 żółtek
pół szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2-4 łyżki śmietany do zagniatania ciasta
masa kokosowa: 100 g wiórków kokosowych
250 ml mleka szklanka cukru
dodatkowo: marmolada
2 śnieżki
400 ml zimnego mleka
2 płaskie łyżki żelatyny
1 łyżka kakao
opakowanie biszkopcików (150 g )
czekolada do dekoracji
Przygotowanie

Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodajemy margarynę, smalec i żółtka, zagniatamy ciasto. By nam się dobrze zlepiło dodajemy 2- 4 łyżki śmietany np. 12 %. Nasze ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Wstawiamy do lodówki by odpoczęło.
Na masę kokosową gotujemy 250 ml mleka ze szklanką cukru, na karmel, wsypujemy wiórki i jeszcze gotujemy by nam masa zgęstła.
Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciemne ciasto wykładamy na dno blaszki, na nim smarujemy masę kokosową.
Dwie części ciasta białego wałkujemy na cienki placek o jednym boku długości naszej blaszki. Możemy pociąć na 7 pasków i na każdym rozsmarować marmoladę i zwinąć w rulon.
Nasze rulony układamy obok siebie na masie kokosowej.
Wstawiamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w 170 stopniach na złoty kolor.
Po upieczeniu studzimy.

Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku.
Na upieczone ciasto wykładamy ubitą jedną śnieżkę w 200 ml zimnego mleka z połową naszej żelatyny.
Na białą śnieżkę układamy biszkopciki, a na nie następną ubitą śnieżkę z łyżką kakao i resztą żelatyny.
Całe ciasto możemy udekorować startą lub roztopioną czekoladą. Wstawiamy do lodówki.

Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation