Wnętrza

Home Sweet Home

Drożdżowe rogaliki nadziewane jabłkami - ilovebake.pl
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
ILOŚĆ: ok. 30 rogalików

500 g mąki tortowej
180 g masła, roztopionego
20 g drożdży suchych lub 40 g świeżych
3 jajka
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

2 jabłka, średnie
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka cukru
2 łyżki soku z cytryny

DODATKOWO:

cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową (roztopione masło może być ciepłe).
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy drożdże (suche lub świeże), cukier, cukier waniliowy oraz sól. Jajka lekko roztrzepujemy widelcem i wlewamy do mąki. Następnie dodajemy śmietanę i chwilę wyrabiamy. Następnie dodajemy jeszcze ciepłe masło. Ponownie zagniatamy, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Formujemy w kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na ok. 1,5 godz.

Jabłka kroimy w niewielką kosteczkę i przekładamy do rondelka o grubym dnie. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukry oraz cynamon. Gotujemy przez ok. 5 min na niewielkim ogniu. Jabłka powinny zachować swoją strukturę i być lekko miękkie. Studzimy i ewentualnie odsączamy z nadmiaru soku.

Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła. Za pomocą noża lub rolki do pizzy wykrawamy 8 części. Nakładamy po 1 łyżeczce nadzienia i zwijamy od szerszej do węższej części. Układamy na blaszce w niewielkich odstępach od siebie. Przykrywamy ściereczką lub folią i zostawiamy do napuszenia (ok. 30 min). Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 15-20 min, aż lekko się zarumienią. Oprószamy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation