Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć
Dietetyczne babeczki cytrynowe z polewą
Babeczki są ostatnio bardzo popularne, ale niestety sprzyjają tyciu. Aby nie tracić wszystkiego, co dobre, spróbuj ich niskokalorycznej wersji. Pamiętaj tylko, by zjeść jedną, a nie cały tuzin!
Składniki na 12 porcji:
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
75 g drobnego brązowego cukru
100 g borówek amerykańskich
drobno starta skórka z 1 nienawoskowanej cytryny
2 duże jajka
150 ml niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
2 łyżki mleka 2%
50 ml oleju słonecznikowego
Polewa cytrynowa
100 g cukru pudru
4-4½ łyżeczki świeżego soku z cytryny
167 kalorii na babeczkę
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Wyłóż formę na 12 muffi nów papierowymi papilotkami lub odpowiednio uformowanymi kwadratami papieru do pieczenia.
Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną do dużej miski, dodaj cukier, borówki amerykańskie oraz skórkę cytrynową i wymieszaj. Pośrodku zrób wgłębienie.
Rozkłóć jajka dużą metalową trzepaczką na gładką masę, po czym dolej jogurt, mleko oraz olej i ubijaj, aż składniki dobrze się połączą. Dużą metalową łyżką delikatnie wmieszaj tę masę do mąki.
Działając szybko, rozdziel ciasto do wyłożonych papilotkami wgłębień w formie. Piecz babeczki na środkowej półce piekarnika przez 16-18 minut, aż nabiorą złocistobrązowego koloru i ładnie wyrosną. Przełóż je na kratkę i poczekaj, aż ostygną.
Aby przygotować polewę cytrynową, w miseczce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny na gładką, płynną masę. Za pomocą łyżki polej tą masą babeczki i odczekaj co najmniej 30 minut przed podaniem, żeby polewa zastygła.
Wskazówka:
Jeśli chcesz, możesz upiec te babeczki, zastępując borówki amerykańskie gorzką czekoladą. Trzeba wtedy wziąć 100 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady lub gorzkich chipsów czekoladowych. Każda babeczka będzie miała o około 43 kalorie więcej. Zamiast skórki cytrynowej możesz użyć pół łyżeczki ekstraktu z wanilii, przygotowując polewę z wodą zamiast soku cytrynowego.
Czytaj więcej na
http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-kudlaci-kucharze-lubimy-jesc-ale-chcemy-schudnac,nId,1359742,nPack,2#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox