Książka

PARTY

Sos tatarski do jajek

Składniki:
200 ml majonezu może być domowy
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12%
5 małych marynowanych borowików, podgrzybków lub maślaków
2 średnie ogórki konserwowe najlepiej domowe
garstka rzeżuchy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka chrzanu
pieprz biały
jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie: Grzyby marynowane i ogórki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy też posiekaną rzeżuchę. W miseczce mieszamy majonez, śmietanę, chrzan i musztardę. Dodajemy przygotowany sos do pokrojonych grzybów i ogórków. Całość doprawiamy pieprzem, możemy sos ewentualnie delikatnie posolić. Odstawiamy sos na kila godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przekładamy sos tatarski do miseczki, na połówkach ugotowanych jajek robimy kleksy z sosu. Dekorujemy jajka według uznania np. świeżą rzeżuchą. Domowy sos tatarski mimo, że nie ma konserwantów można przygotować tydzień wcześniej i przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce, do świąt wielkanocnych wytrzyma spokojnie. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation