Kuchnia

Mazurkowo

Bezzbożowy mazurek czekoladowy (paleo) - Cook it Lean - sprawdzone paleo przepisy

Składniki
Spód

4 jajka
1 łyżka oleju kokosowego
5-7 łyżek mąki kokosowej
szczypta soli

Masa

3 łyżki oleju kokosowego
4 łyżki miodu spadziowego (lub innego płynnego)
3-4 łyżki kakao
szczypta soli

Dodatki

2-3 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka liofilizowanych lub suszonych trukawek
chipsy z kokosa

Wskazówki

1,5 godz 180 °C 9-10 porcji 36 x 11 cm

Składniki na ciasto miksujemy razem w malakserze (lub blenderze). Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję ciastoliny (gładkie i lepkie). Wyrobionym ciastem wykładamy formę do tarty (nasmarowaną olejem kokosowym). Ciasto powinno mieć grubość ok 5 mm. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok 15 minut (brzegi powinny być przyrumienione, powierzchnia może być jasna. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie wyjmyjemy z formy.

Olej kokosowy z miodem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ściągamy z ognia i dodajemy kakao i szczyptę soli. Cały czas szybko mieszamy aż do dokładnego połączenia składników. Zostawiamy do ostudzenia.

Ostudzoną masę czekoladową rozprowadzamy równomiernie na spodzie tarty. Posypujemy posiekaną żurawiną, truskawkami i chipsam z kokosa. Wstawiamy do lodówki na ok godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation