Kuchnia

Mazurkowo

Mazurek jogurtowy z białą czekoladą i migdałami | Moje Wypieki
Składniki na kruchy spód:

135 g masła, schłodzonego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
95 g cukru pudru
165 g mąki pszennej
45 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżka zimnej wody

Wszystkie składniki umieścić w malakserze (food procesorze) i zmiksować do dobrego połączenia składników (oczywiście można kruche zagnieść tradycyjnym sposobem, ręcznie).

Formę tortownicę o średnicy 25 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części - mniej więcej 2/3 i 1/3. Na dno formy wyłożyć równomiernie 2/3 ciasta (lub mniej), wylepiając nim spód (można wcześniej rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia). Z pozostałej 1/3 ciasta zrobić wałeczek i ozdobić nim brzegi ciasta, uformować również kilka wałeczków dzieląc nimi ciasto w poziome paski, jak pisankę. Z pozostałego ciasta powycinać przy pomocy foremek do ciastek małe kwiatuszki i przykleić je na łączeniach. Na wałeczkach wykonać wzorek przy pomocy widelca. Formę z ciastem ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut, lub dłużej do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.

Masa jogurtowo - czekoladowa:

125 g jogurtu greckiego*
160 g białej czekolady

Dodatkowo:

100 g obranych migdałów

Dzień wcześniej jogurt wyłożyć na nieduże sitko wyłożone podwójną gazą, przykryć i wstawić do lodówki do odcedzenia (jogurt będzie potrzebował 6 - 8 godzin). Odlać zgromadzoną wodę.

Czekoladę roztopić nad kąpielą wodną. Lekko przestudzić.

W misie miksera umieścić odcedzony jogurt, doprowadzony do temperatury pokojowej. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodać roztopioną białą czekoladę, miksując na małych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Chwilę odczekać, by masa lekko zgęstniała.

Masę przełożyć do worka cukierniczego z odciętym rogiem, wyciskać pomiędzy wałeczki mazurka. W masę powciskać migdały. Mazurek pozostawić w chłodnym miejscu (nie w lodówce), do stężenia.

* Użyłam dokładnie takiego jogurtu.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation