Kuchnia

trufle

Trufle czekoladowe

125 g czekolady białej i 125 g czekolady gorzkiej

2 razy po jednym żółtku

2 razy po 25 ml mleka

2 razy po 65 g miękkiego, pokrojonego na kawałeczki masła

wiórki kokosowe, kakao, cukier puder, posypki – do obtoczenia

+ mleko w proszku (biała masa nie chciała zastygnąć, ale mleko tylko dodało jej smaku :] )



Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać mleko i mieszać do utworzenia się gładkiej masy. Dodać żółtko i energicznie zamieszać. Dorzucić masło i poczekać, aż się rozpuści. Wymieszać wszystko. Przelać do foremki, lub płaskiego naczynka. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do zamrażalnika na ok. 30 minut. Masa nie może być całkiem twarda. Do białej dorzuciłam ok. 0,5 szklanki mleka w proszku – i już było po problemie.

Formować kuleczki, maczając dlonie co jakiś czas w lodowatej wodzie. Obtaczać je w wiórkach, cukrze pudrze, etc.

Wstawić do lodówki. Uważać, żeby nie zjeść wszystkich! :]
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation