Kuchnia

miesko

Kurczak po chińsku - przepis

Składniki:



* 500 g filetu z kurczaka

* 1 opakowanie mrożonych warzyw chińskich/orientalnych

* 1 papryczka chili

* 3 ząbki czosnku

* 1 czerwona cebula

* 1/2 łyżeczki świeżego, startego imbiru

* 2 łyżeczki sosu sojowego

* 2 -3 łyżki oleju

* 1 łyżeczka soku z limonki

* 1 płaska łyżeczka chińskiej przyprawy "5 smaków"

* sól i pieprz do smaku

* 100 ml wody



Dodatkowo:



* ryż długoziarnisty



Kurczaka kroimy w cienkie paseczki i przekładamy do miski. Dodajemy do niego starty na tarce czosnek, imbir, posiekaną papryczkę (bez pestek), przyprawę i sos sojowy.

W woku rozgrzewamy olej i dodajemy do niego mięso. Obsmażamy je przez kilka minut z każdej strony a następnie dodajemy rozmrożone warzywa, posiekaną w piórka cebulę i sok z limonki. Solimy, pieprzymy i smażymy przez około 5 minut dość często mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy wodę i gotujemy kolejne 2-3 minuty.

Kurczaka podajemy z ugotowanym ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation