Kuchnia

BONGO

Sos słodko kwaśny


Przepis na idealny sos słodko kwaśny z dodatkiem ananasa oraz piersi z kurczaka. Zwykle przyrządzam go w wersji na ostro z dodatkiem chili. Ci którzy preferują jednak łagodniejsze sosy mogą ten składnik pominąć. Sos najlepiej smakuje podawany z ryżem. Słodki smak oraz intensywne i żywe zabarwienie nadają potrawie takie składniki jak marchew pokrojona w słupki, papryka czerwona, kukurydza oraz ananas. Danie najlepiej przyrządzić na kilka godzin bądź na dzień przed podaniem, smakuje wówczas wyśmienicie. Polecam!



Składniki na 4 porcje :

1/2 dużej piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
1 biała cebula średniej wielkości
1 marchew
100 g kukurydzy konserwowej
1 puszka ananasa plus sok z ananasa
2 łyżki stołowe ketchupu
1 łyżka stołowa sosu sojowego
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki octu winnego
1 łyżeczka cukru
szczypta chili
2 łyżki stołowe masła
mąka pszenna do oprószenia piersi z kurczaka
słodka papryka mielona
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Paprykę oraz ananasa pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skórki i pokroić w słupki o wymiarach 3 cm x 0,5 cm.

2. Pierś z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kwadraty, następnie oprószyć solą, pieprzem, słodką mieloną papryką oraz mąką. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć pierś z kurczaka aż się zrumieni, po czym przełożyć do rondla.

3. Na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną marchew, smażyć 3-4 minuty. Podlać odrobiną wody, po czym dalej smażyć około 8 minut. Dodać pokrojoną paprykę i dusić do miękkości.

4. Sos: sok z ananasa wymieszać dokładnie z sosem sojowym, ketchupem oraz mąką ziemniaczaną.

5. Wszystkie warzywa przełożyć do rondla, następnie dodać kukurydzę oraz pokrojonego ananasa.

6. Rondel ustawić na wolnym ogniu, wlać do niego sos, doprawić octem, cukrem i chili według uznania, po czym doprowadzić do wrzenia. Gotować nie dłużej niż 5 minut stale mieszając.

7. Serwować z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation