Kuchnia

BONGO

Burgery z soczewicy
Składniki:

1,5 szklanki czerwonej soczewicy
1 średnia cukinia
1 cebula
1 kostka bulionu warzywnego lub 2 szklanki wywaru z warzyw
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
4 łyżki kaszki kukurydzianej (nieugotowanej - można zastąpić płatkami owsianymi)
Sól
Pieprz
Olej do smażenia


Przygotowanie:
1. Cukinie ścieramy na tartce, posypujemy lekko solą i odstawiamy na 10-15 minut.
2. Soczewice płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy około 2 szklankami wody, dodajemy kostkę bulionu warzywnego i gotujemy do miękkości.
3. Gdy soczewica się ugotuje, odcedzamy ją (ja gotuję do miękkości, na papkę, więc tylko ją lekko odsączam z nadmiaru wody).
4. Cukinię wyciskamy.
5. Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
6. Soczewicę, cukinię i cebulkę mieszamy razem. Solimy i pieprzymy. Dodajemy skrobię i kaszkę.
7. Masa nie będzie zwarta i nie będzie się kleiła - będzie miała bardziej konsystencję ciasta na placki (wszystko zależy od tego, jak ugotowaliście soczewicę).
8. Na rozgrzany olej wykładamy łyżką lub rękami uformowane kotleciki. Podsmażamy z obu stron na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation