Kuchnia

kuchnia

My Culinary Art: Najprostsze ciasteczka maślane

Waniliowe ciasteczka maślane (10-12 sztuk):
60 g zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę
70 g mąki pszennej
1 1/2 łyżki cukru pudru
kilka kropli aromatu waniliowego

Kakaowe ciasteczka maślane (10-12 sztuk):
60 g zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę
60 g mąki pszennej
10 g kakao
2 łyżki cukru pudru
kilka kropli aromatu waniliowego

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
CZAS CHŁODZENIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Wszystkie składniki na ciasteczka zagniatamy szybko w jednolitą masę, formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 20 minut.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (góra-dół). Z ciasta formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zgniatamy przy pomocy widelca, tworząc charakterystyczny wzorek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowe! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation