DIY - zrób to sam

diy

Tarta ze szpinakiem

250g mąki krupczatki
125g margaryny - używam "Kasi"
2 żółtka
szczypta soli
pół łyżeczki ulubionych ziół

Mąkę, sól, zioła i margarynę, przesiekaj razem, potem dodaj żółtka. Szybko zagnieć ciasto - ja zazwyczaj robię to w mikserze, płaskim mieszadłem. Formę wyłóż ciastem i wstaw na co najmniej 30 minut do lodówki. Piecz pod obciążeniem w temp 180°C przez ok 10 minut, potem bez obciążenia jeszcze 5-6 minut - do lekkiego zezłocenia. Wyjmij spód z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

200g młodej cebuli cukrowej
20g cukru demerara
łyżka masła
50g wina
duży pęczek młodego szpinaku lub ok 350g mrożonego w liściach
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
25g twarożku koziego
kilka plastrów koziej roladki - sera z pleśniowa skórką
garść piniowych orzeszków

Pokrój cebulę w dużą niedokładną kostkę, podsmaż na maśle dodając po chwili cukier i pozwól by się nieco skarmelizowała, dodaj wino. Wyłóż liście młodego szpinaku (bez grubych włóknistych ogonków liści). Jeśli nie masz świeżego, dodaj bukieciki mrożonego szpinaku i przykryj patelnię przykrywką – szpinak się rozmrozi po kilkunastu minutach. Odkryj, dopraw solą, gałką i pieprzem i pozwól odparować. Gdy farsz zgęstnieje dodaj twarożek kozi. Gotową masę wyłóż na podpieczony spód i piecz ok. 20 min w 180°C. Przed podaniem ułóż na wierzchu cienkie plastry koziej roladki, posyp uprażonymi na suchej patelni piniolami i polej cienką strużką miodu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation