Kuchnia

przepisy

Muffiny wytrawne z dyni i sera koziego

Składniki: (12 muffin)

1 szklanka pieczonej dyni*
1 szklanka mąki żytniej (Typ 720)
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki maślanki
7 łyżek oleju rzepakowego
2 jajka
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka papryki ostrej
1/2 łyżeczki pieprzu
ok. 100 g sera koziego
Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, paprykę, pieprz i dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy mokre składniki: pieczoną dynię, mleko, olej, jajka i zmiażdżony czosnek. Do miski z suchymi składnikami wlewamy składniki z drugiej miski i łączymy je. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ser kozi i delikatnie mieszamy. Formę do babeczek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Pieczemy przez 30-35 minut, aż będą rumiane.

Pod koniec pieczenia możemy nakłuć je patyczkiem i sprawdzić czy są już suche w środku.

przepis na pieczona dynie:
Składniki:
dyna np. hokkaido
ulubione przyprawy (np. kmin rzymski, kolendra, chili, papryka słodka, gałka muszkatołowa, czarny pieprz)
oliwa
sól

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
Dynię umyć, osuszyć, przekroić na pól, usunąć włóknisty miąższ i pestki. Pokroić na plastry o grubości około 2 cm lub w kostkę. Oliwę połączyć z przyprawami, solą, pieprzem i natrzeć każdy kawałek. Dynię ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do miękkości przez 35 -50 minut w temperaturze 200 stopni.

Dynię piekłam ze skórą aby nie rozleciała się podczas pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation