Kuchnia

bułki i chleby

Ciabatta
Składniki:
20g świeżych drożdży
250ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
300g mąki pszennej (typ650)
2 łyżki mąki pełnoziarnistej

Drożdże rozpuścić w wodzie.
Dodać cukier i 1 łyżkę mąki.
Zostawić na 10 minut.
Po tym czasie dodać resztę składników
i wymieszać ciasto drewnianą łyżką.
Mieszać ok. 15 minut aż ciasto
zrobi się gładkie.
Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia
na około 40 minut.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Posypać mąką.
Włożyć z miski ciasto i uformować
kształt ciabatty (można pomagać
sobie papierem do pieczenia przesuwając
ciasto za jego pomocą).
Nadmiar mąki strzepać.
Zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Na spód piekarnika wstawić
naczynie z kostkami lodu.
Nagrzać piekarnika do 250 stopni
i piec chlebek około 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation