Kuchnia

bułki i chleby

Bagietki pszenne na drożdżach


650 g mąki pszennej typ 650

250 ml mleka 3,2%
250 ml wody
16 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
40 g roztopionego masła

Do miski wlewamy ciepłe mleko, ciepłą wodę, roztopione masło. Dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce.

Następnie dodajemy sól i miksujemy wszystko mikserem dodając stopniowo mąkę.

Po dodaniu całej mąki wyrabiamy ciasto ręką, napowietrzając je trochę.

Ciasto i miskę dokładnie smarujemy oliwą, przykrywamy miskę ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 40 minut, ciasto ma wyraźnie podrosnąć.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy ok 30 cm wałki.

Przekładamy je na obsypany mąką ręcznik i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Wyrośnięte bagietki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w dobrze naparowanym piekarniku. Na początku w 250*C przez 10 minut, a następnie kolejne 10 minut w 200*C. Nie pieczcie bagietek zbyt długo, ponieważ zrobią się suche.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation