Kuchnia

dla podniebienia

Sernik z bananami LIGHT

Skład: ser twarogowy chudy "Emilki", banany, jaja, mleko zagęszczone light, mąka ziemniaczana, stewia gold w proszku, ekstrakt waniliowy.

Wartości odżywcze w

w 100g w 1 sztuce (150g)
Energia 123kcal 185kcal
Białko 10.3g 15.5g
Tłuszcz 2.3g 3.5g
Węglowodany 15.6g 23.4g
Błonnik 0.3g 0.5g

Sernik z bananami - kalorie w 100g: 123kcal.

Składniki (nieco zmodyfikowane względem przepisu z powyższego linka):
• twaróg chudy “Emilki”: 1 kg
• banany mocno dojrzałe z kropkami: 3 średniej wielkości
• mąka ziemniaczana: 3 duże łyżki
• jaja: 5 sztuk
• mleko zagęszczone light: pół szklanki (130 g)
• stewia gold: 7 łyżek
• ekstrakt waniliowy: 2 łyżki
Sposób przyrządzania:
UWAGA składniki powinny mieć temperaturę pokojową
• spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ścianki smarujemy masłem
• tortownicę uszczelniamy folią aluminiową
• do misy wkładamy ser oraz mąkę; miksujemy 2 – 3 min
• dodajemy po łyżce stewi cały czas mieszając na małych obrotach miksera (około 1 – 2 min)
• do masy wbijamy po kolei po jednym jajku, miksując każdorazowo 15 – 30 sekund
• następnie dodajemy śmietankę oraz ekstrakt z wanilii (można zamiast niej użyć ziarenka z laski wanilii); miksujemy około 1-2 min na najmniejszych obrotach
• masę wylewamy do tortownicy, którą następnie wstawiamy do większej formy, do której wlewamy wrzącą wodę (około 1,5 l)
• wstawiamy do nagrzanego do 175 C piekarnika (funkcja góra dół) i pieczemy przez 15 minut
• zmniejszamy temperaturę do 120 C i pieczemy przez kolejne 90 minut
• po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku na 15 minut
• następnie uchylamy drzwiczki i zostawiamy na kolejne 15 minut
• wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy całkowicie, po czym zdejmujemy obręcz i wkładamy sernik na kilka godzin do lodówki (optymalnie na całą noc lub 8 godzin)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation