Kuchnia

dla podniebienia

Ryż zapiekany z wanilią w mleku kokosowym
podawany ze świeżymi owocami: malinami, dojrzałymi brzoskwiniami lub gruszkami
Składniki, 4 porcje:

• 1 laska wanilii
• 100 g (1/2 szklanki) ryżu Arborio (jak do risotto)
• 1/2 litra mleka kokosowego
• 1/2 litra mleka krowiego lub wody
• 5 łyżek cukru
• 2 łyżki masła

Do podania: maliny lub inne dojrzale owoce, ewentualnie jogurt, śmietanka...

Potrzebne będą: naczynie do zapiekania w piekarniku o pojemności 2 litrów (lub nieco mniejsze) i kawałek folii aluminiowej





Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż (ale nie do samego końca) i łyżeczką wyskrobać ziarenka.
Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż, włożyć ziarenka i laskę wanilii. Zalać mlekiem kokosowym zmieszanym z wodą lub mlekiem krowim, posypać 4 łyżkami cukru, przykryć kawałkiem folii aluminiowej i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 1 godzinę, następnie zdjąć folię, ryż zamieszać i piec przez kolejne 30 minut. Posypać wiórkami masła i posypać pozostałą 1 łyżką cukru. Piec dalej przez 10 minut.
Podawać na ciepło z owocami, ewentualnie z dodatkiem śmietanki lub jogurtu. Deser można podawać też na zimno, lekko zmrożony, w pucharkach, jak lody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation