Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

pizza według Jamiego Olivera
Składniki:

500g białej mąki chlebowej (typ 650)
½ łyżeczki soli (płasko)
1 saszetka suszonych drożdży (7g)
½ łyżki miałkiego cukru
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
325ml letniej wody

Wykonanie:

Wodę, drożdże i cukier mieszamy i odstawiamy na kilka - kilkanaście minut. Mąkę przesiać z solą. Wysypać na stolnicę i zrobić wgłębienie. Wlać w nie wodę z drożdżami i mieszać widelcem stopniowo zabierając coraz więcej mąki. Wyrobić gładkie ciasto (użyłam miksera). Uformować kulę i przełożyć do miski. Nakryć i odstawić na 1 - 2 godziny, aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować i ponownie wyrobić. Podzielić na mniejsze części (ja zrobiłam 4 placki).

Piekarnik rozgrzać do jak najwyższej temperatury. Najlepiej nagrzać w nim kamień do pizzy. Rozwałkować pierwszy placek. Przełożyć na nagrzany kamień. Rozsmarować na nim sos i wyłożyć ulubione dodatki. Piec przez kilka - kilkanaście minut, aż brzeg ciasta się zrumieni, a ser podpiecze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation