Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tarta pomarańczowo-karmelowa

Składniki ~na spód ciasta
✔ 250g twarogu
✔ 1 jajko
✔ 2 łyżki otrębów owsianych
✔ 1 łyżka otrębów pszennych
✔ słodzik 5 tabletek (jeśli nie masz syropu karmelowego, dodaj 10-13 tabletek)
✔ 1 łyżka syropu karmelowego zero kalorii

Składniki ~ na masę
✔ 250g twarogu
✔ 4 jajka
✔ 300g jogurtu greckiego 0%
✔ budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
✔ aromat pomarańczowy
✔ łyżka startej skórki z pomarańczy
✔ łyżeczka proszku do pieczenia
✔ słodzik ok 20 tabletek

Przygotowanie spodu:
- piekarnik rozgrzej do 180C
- twaróg wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami
- ciasto przełóż do formy na tarte (moja ok.28cm)
- piecz przez 10-15 minut

Przygotowanie masy
- twaróg zblenguj z jogurtem na gładką masę, dodaj jajka, budyń, aromat oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie zblenduj
- do gładkiej masy dodaj skórkę z pomarańczy oraz słodzik, dokładnie wymieszaj
- całość przelej na "upieczony" spód
- tartę piecz przez kolejne 30-35minut. Po upływie tego czasu pozostaw tartę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 10-15minut
- tarta najlepiej smakuje zimna więc wstaw ją do lodówki

Wartości odżywcze na 100g
91kcal
B 13,4g
T 2,6g
W 3,6g

Całość ma ok 1115g

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation