Kuchnia

Ciasta

moje pasje: Ciasto Kubanka

To ciasto zdecydowanie dodaję do listy moich ulubionych :) Idealnie słodkie z kwaśną nutką powideł i delikatna warstwą bitej śmietany :) Przepis znalazłam na stronie Kobiece inspiracje (pochodzi z bloga Kruche babeczki, lecz trochę w nim pozmieniałam :) Całość wyszła świetnie, więc baaardzo Wam polecam :)

Składniki na biszkopt:
5 jajek
szczypta soli
100g cukru
65g mąki pszennej
25g mąki ziemniaczanej

2 kopiate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier. Następnie nie przerywając miksowania dodawać kolejno żółtka. Mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Dodawać powoli i delikatnie wmieszać do ubitej masy uważając by nie opadła. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x33). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut w temp. 180 stopni. Upieczony wystudzić.

Składniki na krem budyniowy:
500ml mleka
2 żółtka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki maki pszennej

ponadto:
200g masła
2 kopiate łyżki nutelli
1 łyżeczka kakao
1 łyżka likieru kawowego

Żółtka, cukier i obydwie mąki dokładnie rozmieszać w 250ml mleka. Pozostałe 250ml mleka zagotować, a na gotujące się wlać rozrobione mąki. Ugotować budyń. (Uwaga! wyjdzie bardzo gęsty). Wystudzić przykrywając jego powierzchnię folią lub woreczkiem tak by dotykał powierzchni budyniu (zapobiegnie utworzeniu się twardej skorupki).

Masło dokładnie utrzeć, powoli dodawać partiami budyń a następnie nutellę, kakao i likier. Dokładnie utrzeć na gładki krem.


Składniki na poncz:
1/2 szkl mocnej kawy
1,5 łyżeczki cukru
2 łyżki brandy lub wódki

Wszystko dokładnie wymieszać. Wystudzony biszkopt przełożyć do blaszki w której się piekł. Dokładnie go naponczować.

Na naponczowany biszkopt wyłożyć masę budyniową, wyrównać

Składniki na warstwę śliwkową:
38szt herbatników maślanych typu pettit beure
1/2 słoiczka powideł śliwkowych

Na masę budyniową wyłożyć równo ułożoną warstwę herbatników, posmarować je powidłami śliwkowymi i znów wyłożyć warstwę herbatników. (Ja ponieważ miałam kwaśne powidła postanowiłam drugą warstwę herbatników posmarować konfiturą aroniowo-jabłkowo-gruszkową. Jeśli Wasze powidła są słodkie poprzestańcie na jednej warstwie i drugich herbatników niczym nie smarujcie).

Składniki na bitą śmietanę:
500g śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
śmietan fix (opcjonalnie)
50g czekolady mlecznej

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Jeśli chcemy możemy dodać śmietan fix dla poprawy konsystencji. Ubitą kremówkę wykładamy na wierzch i dokładnie wyrównujemy. Wierzch starannie posypujemy tartą czekoladą. Wstawić na noc do lodówki. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation