Sport i fitness

Fit

Just Be Fit Be Strong!: Wegański makaron w buraczanym purée i sezamem

Składniki na 3-4 porcje:
- 250-300g makaronu razowego (lub ryżowego)
- 400-500g buraków
- 2-3 ząbki czosnku
- cebula
- 2+1 łyżka oleju kokosowego
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka suszonego oregano
- sezam do posypania
*opcjonalnie: kiełki brokuła, kulki mozzarelli, bazylia, parmezan

Zaczynamy od buraków, które albo będziemy piec, albo gotować - to zależy od nas (ja piekłam). Myjemy i szorujemy je dokładnie za pomocą szczoteczki pod bieżącą wodą, odcinamy końcówki i ogonki, ale ich nie obieramy. Jeśli pieczemy to umieszczamy przekrojone na pół buraki w 180 stopniach na 1,5-2 godziny do miękkości lub całe, owinięte w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz!) w 190 stopniach przez 40-60minut do miękkości (dobrze nakłuwać widelcem i sprawdzać ich miękkość, wszystko zależy od ich wielkości). Po upieczeniu chwilę studzimy, zakładamy rękawiczki lateksowe i obieramy ze skórki (powinna ładnie odchodzić). Jeśli gotujemy to buraki umieszczamy w dużym, szerokim garnku. Zalewamy je wodą na 2-3cm ponad ich poziom. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 40-50minut do ich miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy.
Po ugotowaniu lub pieczeniu buraki kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misie blendera wraz z łyżką oleju kokosowego. Miksujemy na purée. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na dwóch łyżkach oleju kokosowego do zeszklenia. Dodajemy zmiksowane buraki, paprykę i oregano. Chwilę dusimy pod przykryciem i dodajemy ugotowany, odcedzony makaron (ale nie przelewamy go zimną wodą!). Ciągle mieszamy, aż do równomiernego pochłonięcia przez makaron buraczanego koloru. Nakładamy na talerz, posypujemy sezamem. Możemy również dodać kiełków brokuła, mozzarellę i bazylię.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation