Kuchnia

Przepisy

Z pamiętnika piekarnika

Marcepanowe bułeczki z kardamonem








ciasto
8 g drożdży suszonych
250 ml ciepłego mleka
100 g rozpuszczonego masła i wystudzonego masła
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
450 g mąki pszennej typu 550


nadzienie
100 g miękkiego masła
3 łyżki drobnego cukru
1 łyżeczka mielonego kardamonu (zielonego)
100 g marcepana



wierzch
1 jajko
cukier do posypania

Wszystkie składniki na nadzienie miksujemy dokładnie mikserem.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego wyrabiam około 5 minut. Następnie dodaję rozpuszczone masło i wyrabiam kolejne 5 minut. Ciasto, przykryte folią spożywczą, odstawiam do wyrośnięcia (przy kaloryferze) na około 1 godzinę, powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu wyjmuję ciasto na oprószony mąką blat, wałkuję na prostokąt o wymiarach około 50x40 cm.
Połowę ciasta smaruję nadzieniem i przykrywam drugą połową ciasta. Powstanie prostokąt o wymiarach około 25x40 cm.
Kroję na 16 pasków wzdłuż krótszego boku i... tutaj najlepsza zabawa...
Każdy pasek biorę w dłoń i skręcam wokół własnej osi, a następnie zakręcam dokoła formując kształt bułeczki. Pierwsze wyszły nieco koślawe, ale 16sta była już piękna :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation