Kuchnia

Zdrowe jedzonko

SUROWKA Z CUKINII I MARCHWI
Składniki:

4 małe cukinie, cienkie i długie
4 marchewki
sól

4 pomidory suszone
8 oliwek zielonych bez
2 dymki
4 gałązki zielonej pietruszki
sok i skórka z cytryny
sól i pieprz
4 łyżki oliwy

Wykonanie:

Cukinie kroimy na szatkownicy na bardzo długie i cienkie plastry. Solimy i odstawiamy na 10 minut by zmiękły.

Marchewki obieramy i nożykiem do obierania wycinamy cienkie, długie plasterki. Dodajemy marchew do cukinii.

Podczas gdy warzywa się marynują, przygotowujemy winegret:

Pomidory kroimy w drobną kostkę. Oliwki siekamy. Dymkę kroimy w cienkie plasterki. Siekamy pietruszkę. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z cytryny sok.

Mieszamy wszystkie powyższe składniki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy oliwę.

Z cukinii i marchwi odciskamy wodę. Mieszamy je i niedbale układamy warzywa na talerzu. Polewamy warzywa sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation