Kuchnia

moja kolekcja

Tort bezowy z truskawkami

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Czas osuszania i studzenia: 1,5 godziny
Składniki (dla 8 osób):
5 białek (o temperaturze pokojowej)
2,5 szklanki cukru pudru
250 ml śmietanki kremówki (schłodzonej przez 1 godzinę na najwyższej półce lodówki)
2 szklanki truskawek (pokrojone na plasterki, kilka odłożone do dekoracji)
kilka listków mięty
Wykonanie:
Krok 1. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Krok 2. Stopniowo dosypujemy do ubitych białek cukier i ubijamy dalej, na gęstą masę.
Krok 3. Wykładamy masę na bezy na papierze do pieczenia wyciętym w kółka wielkości dna tortownicy. Jeśli masy jest za dużo, możemy dorobić kilka mniejszych bezików.
Krok 4. Wstawiamy bezę do piekarnika nagrzanego do 100 st. C, z włączonym termoobiegiem, na środkową półkę. Pieczemy przez ok. 45 minut nie otwierając piekarnika, potem suszymy w wyłączonym, zamkniętym piekarniku jeszcze przez 1 godzinę.
Krok 5. Śmietankę kremówkę ubijamy na bitą śmietanę.
Krok 6. Rozsmarowujemy połowę śmietanki na upieczonym i całkowicie wystudzonym krążku bezowym.
Krok 7. Na bitą śmietanę wykładamy pokrojone truskawki.
Krok 8. Przykrywamy drugim krążkiem bezowym i wykładamy drugą połowę śmietany na wierzch.
Krok 9. Wierzchnią warstwę śmietany dekorujemy całymi truskawkami i listkami mięty. Na talerzyk z ukrojonym kawałkiem tortu można dodatkowo wylać odrobinę polewy z gorzkiej czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation