Kuchnia

moja kolekcja

Deser nutellowy
Składniki:

krem

400 ml śmietanki 30%
2 łyżki nutelli
2 usztywniacze do śmietany (opcjonalnie)
ponadto:

200 g mrożonych jeżyn ( mogą być też maliny, bądź jagody )
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki galaretki malinowej







Sposób wykonania:

Owoce rozmrozić. Umieścić w garnuszku i podgrzać. Dodać cukier i cytrynę. Wymieszać, a następnie zmiksować. Na koniec dodać galaretkę i dobrze wymieszać. Odstawić.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno ( jeśli deser ma być zjedzony dosyć szybko nie musicie używać usztywniacza, jeśli ma stać w lodówce trochę dłużej, przed rozpoczęciem ubijania dodajcie 2 usztywniacze ). Ubitą śmietanę podzielić na pół. Do pierwszej części dodać 1 łyżkę nutelli i chwilę razem ubijać (tylko do połączenia składników).

Do drugiej części ubitej śmietany dodać drugą łyżkę nutelli i bardzo delikatnie zamieszać np. widelcem albo patyczkiem do szaszłyków. Chodzi o to by uzyskać dwukolorowy efekt ( nutella była w temp. pokojowej, w innym wypadku będzie twarda i trudna do rozmieszania).

Na dno pucharków ułożyć przygotowane wcześniej owoce. Następnie jednokolorową warstwę nutellową. Na koniec dodać warstwę dwukolorową.

Deser dowolnie udekorować i umieścić w lodówce na 30 minut.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation