Kuchnia

pychota

kurczak po andaluzyjsku
4-5 udek kurczaka
2 różowe grejfruty
1/2 szklanki dżemu żurawinowego
2-3 łyżki miodu
1/4 łyżeczki goździków
sól, pieprz
olej

Udka myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem lub innymi przyprawami według uznania. Ważne jest, żeby kurczaka bardzo dobrze doprawić przed pieczeniem, ponieważ sos jest tylko dodatkiem i podczas pieczenia nie wpływa za bardzo na smak kurczaka. Mięso wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Z połowy jednego grejfruta wyciskamy do rondelka sok. Dodajemy żurawinę, goździki i doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Mieszamy i zagotowujemy. Z pozostałej połowy grejfruta wyciskamy sok, a drugiego obieramy, usuwamy błonki, wykrawamy miąższ, kroimy i wkładamy do sosu. Mieszamy.
W dużym rondlu rozgrzewamy olej i smażymy udka z obu stron, aż będą rumiane. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia lub brytfanny, polewamy sosem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut (nie przykrywamy). W czasie pieczenia udka przewracamy i w razie potrzeby polewamy sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation