Kuchnia

Przepisy

Wegetariańskie burrito

składniki na 8 sztuk:

8 tortilli pszennych (można wykonać je samodzielnie według tego przepisu: klik!)

1 duża cebula

1 średnia marchewka

pół cukinii lub jedna mała

8 średnich pieczarek

1 mała czerwona papryka

1 puszka czerwonej fasoli

1-2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

sól

opcjonalnie: łyżka przecieru pomidorowego

1/3 łyżeczki ostrej papryczki w płatkach (użyłam jalapeno)

1 łyżka czerwonej słodkiej papryki

1/2 łyżeczki zmielonego kminku

płaska łyżeczka bazylii lub oregano

1/2 łyżeczki startych lub zmielonych nasion kolendry*

*Powyższe przyprawy możecie zastąpić dobrej jakości mieszanką do kuchni meksykańskiej tylko zwróćcie uwagę czy nie zawiera soli, aby nie przesolić całego dania.

dodatkowo:

naturalny gęsty jogurt (np. typu greckiego)

posiekana natka pietruszki lub ulubione kiełki do posypania



wykonanie:



1. Kroimy drobno cebulę, paprykę, pieczarki. Cukinię oraz marchew ścieramy na tarce. Fasolę mielimy na puree przy użyciu robota kuchennego lub dokładnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.

2. W garnku podgrzewamy olej, na który wyciskamy czosnek. Przesmażamy 30 sekund i dodajemy cebulę i paprykę. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy pieczarki, cukinię oraz marchew. Przyprawiamy i dusimy, aż warzywa zmiękną.

3. Na koniec dodajemy puree z fasoli i ewentualnie przecier pomidorowy.Wszystko razem mieszamy.

4. Powstały farsz nakładamy na tortille i zawijamy jak naleśnik. Podajemy z łyżką gęstego jogurtu i zieleniną.

Jeśli chcecie, aby danie było bardziej sycące możecie podać je z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation