Kuchnia

Książka Kucharska

Waniliowy sernik budyniowy z bitą śmietaną i truskawkami
Kruche ciasto
Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej
200g masła
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jajko
szczypta soli

Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia dobrze wymieszać, dodać zimne masło i posiekać z mąką, aż będzie w małych kawałkach. Dodać jajko i szybko zagnieść jednolite ciasto - dlaczego szybko? Dlatego, że masło nie może się rozpuścić i zbyt długo wyrabiana mąka uwalnia gluten, który sprawia że ciasto wyrasta i robi się twarde.
Wyrobione ciasto odstawić do lodówki na 20 minut, aby stwardniało.
Wyjąć, rozwałkować na cienki placek, zawinąć na wałek i wyłożyć dno oraz boki tortownicy o średnicy 26cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Na ciasto ułożyć arkusz folii aluminiowej, tak aby wychodziła ona poza formę i utrzymywała boki ciasta w pionie. Jeśli tego nie zrobimy podczas zapiekania zapadną się one do środka.*
Na folię wysypać groch lub inne obciążniki, które zapobiegną wyrośnięciu i zapadnięciu się boków ciasta.
Tak przygotowany spód wstawić do rozgrzanego do 190ºC piekarnika na ok. 15 minut, po tym czasie należy zdjąć folię i zapiekać jeszcze ok. 5-10 minut, aż się zrumieni.
Masa serowo-budyniowa
Składniki:

700g twarogu trzykrotnie zmielonego lub twardego sera wiaderkowego
3 budynie waniliowe
600ml mleka
200g jogurtu greckiego
pół szklanki cukru**
4 jaja
nasiona z jednej laski wanilii lub 2 łyżeczki esencji waniliowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

/wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/

500ml mleka zagotować z 3 łyżkami cukru, w pozostałych 100ml rozpuścić 2 budynie waniliowe i wlać je na gotujące się mleko. Ponownie doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Ma powstać bardzo gęsty budyń. Przykryć tak aby folia dotykała powierzchni masy i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Można go przygotować dzień wcześniej.

Do zimnego budyniu dodać jogurt, resztę cukru oraz ser. Zmiksować do wstępnego połączenia się składników, a następnie dodawać po jednym jajku każdorazowo miksując ok. 30 sekund. Wraz z ostatnim jajem dodać jeden proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną.

Na podpieczony spód wylać masę, wyrównać i wstawić do piekarnika w którym zmniejszamy temperaturę do 170-175ºC. Sernik pieczemy ok. 1,5 godziny, aż wierzch się zetnie i zarumieni.Dodatkowo:

200g kwaśnej śmietany 18%
50g dżemu z czarnej porzeczki
500g świeżych truskawek
100ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru

Na 5 minut przed końcem pieczenia wyjąć sernik z piekarnika i rozsmarować na wierzchu masę z kwaśnej śmietany i dżemu. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze 10 minut.
Po tym czasie wyłączyć grzanie i zostawić sernik na ok. godzinę przy zamkniętych drzwiczkach, następnie lekko je uchylić i pozostawić do wystygnięcia. Po całkowitym ostygnięciu schować sernik do lodówki na całą noc. To bardzo ważne, aby dobrze się schłodził.

Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno***. Rozsmarować ją na schłodzonym serniku i udekorować truskawkami.
* - ja wykorzystałem obręcz mniejszej tortownicy, które idealnie się wpasowała
** - polecam sprawdzić smak masy przed dodaniem jaj i w razie czego dodać więcej cukru
*** - jeśli sernik nie będzie skonsumowany od razu można dodać do niej łyżeczkę rozpuszczonej w wodzie żelatyny, aby lepiej się trzymała
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation