Inne

kulinarnie-domowe wędlinki,kiełbaski,

Boczek suszony czyli pancetta

Boczek suszony czyli pancetta

1,5 kg boczku surowego
4 łyżki czarnego pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis ( 2 łyżki dajemy do mieszanki peklującej, a 2 łyżki po opłukaniu boczku, a przed suszeniem)
1/3 szklanki soli kuchennej
2 łyżeczki soli peklowej
1 łyżka ziaren jałowca
3 łyżki brązowego cukru
5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
5 suchych liści laurowych (rozetrzeć drobno)
Odcięłam skórę z boczku a boczek który był dosyć gruby, przekroiłam tak aby powstał jednej szerokości plaster w kształcie prostokąta.

Mieszamy wszystkie przyprawy, jałowiec rozbijamy w moździerzu, nacieramy tym boczek i władamy do woreczka strunowego i wkładamy do lodówki na 7 dni, codziennie przekładając.

Po tym czasie wyciągamy boczek, dokładnie myjemy pod zimną wodą, osuszamy i nacieramy pieprzem młotkowany z kolendrą ( 2 łyżki ) oraz 2 roztartymi ząbkami czosnku. Całość rolujemy wkładamy do siatki wędzarniczej i wieszamy na 14 dni co najmniej w przewiewnym miejscu ( u mnie garaż i wieszak zrobiony nad zamrażarką ). Po 14 dniach sprawdzamy jak się ma boczek .. i uwaga nie jemy całego na raz ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation