Kuchnia

zapiekanki

Zapiekane łódeczki z cukinii

Składniki (8 porcji ):
•4 cukinie
•1 żółta papryka
•1 czerwona papryka
•1 cebula
•1/2 szklanki oliwek faszerowanych papryką
•20 dag ryżu
•1 łyżka masła
•650 ml bulionu
•15 dag utartego parmezanu
•100 ml wytrawnego białego wina
•gałązki natki pietruszki
•sól,
•pieprz,
•mix włoskich ziół

Przygotowanie:
Warzywa umyć. Cebulę obrać z łupin, posiekać, podsmażyć na maśle. Cukinie przekroić wzdłuż, wydrążyć środek, miąższ posiekać. Z papryk usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Warzywa dodać do bulionu, poddusić, dodać przyprawy i zioła oraz ryż, dusić pod przykryciem ok. 20 minut, podlać winem, dusić kolejne 10 minut, odstawić do wystygnięcia. Oliwki przekroić wzdłuż. Łódeczki cukinii wypełnić farszem, obsypać połówkami oliwek i parmezanem. Zapiekać ok. 20-30 minut w temp. 180°C. Przed podaniem posypać posiekaną natką.

styl.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation