DIY - zrób to sam
wypieki i ciasta
*** INTENSYWNIE CYTRYNOWE CIASTO
Z TRUSKAWKAMI W WEEKENDOWEJ CUKIERNI ***
Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.
Składniki na ciasto:
150g masła
150g cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 jajka
5 łyżek mleka
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
tłuszcz oraz kaszka manna do wysmarowania/wysypania formy
Składniki do nasączenia ciasta:
pół szklanki zimnej przegotowanej wody
sok z pół cytryny
2 łyżeczki cukru
Ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka i na koniec mleko cały czas miksując. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy. Miksujemy na gładką masę. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy odrobiną kaszki mannej, umieszczamy w niej ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 175°C przez 20 minut, jeśli boki będą zbyt ciemniały to przykrywamy kawałkami pergaminu. Wystawiamy z piekarnika i całkowicie studzimy. Mieszamy sok, wodę oraz cukier i łyżką nasączamy powierzchnię ciasta w paru miejscach.
Składniki na masę:
280ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (będzie potrzeba około 10 szt zależy od wielkości)
500ml wody
225g cukru
6 czubatych łyżek lub 150g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
6 żółtek
1 łyżka masła
skórka z jednej cytryny
Cytryny sparzamy wrzątkiem. Mąkę ziemniaczaną lub skrobie kukurydzianą rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody, resztę wody zagotowujemy z cukrem, tłuszczem, sokiem i skórką z cytryny. Dodajemy rozprowadzoną mąkę energicznie mieszając. 4 łyżki kremu odkładamy do miseczki i ucieramy z żółtkami na gładką masę. Skręcamy ogień, dodajemy żółtka z kremem do masy i jeszcze dobrze chwile mieszamy, zestawiamy z płytki do ostudzenia. Krem przykryć folią spożywczą. Po całkowitym wystudzeniu jak będziemy widzieli, że krem zacznie gęstnieć, rozsmarowujemy go na cieście i odkładamy do całkowitego zgęstnienia przed położeniem truskawek, trzymamy blaszkę w lodówce co najmniej 2 godziny.
Składniki na galaretkę i owoce:
truskawki około 1 kg
galaretka truskawkowa (na 1/2 litra wody)
200ml soku żurawinowego lub innego czerwonego np. truskawkowego
Galaretkę (mimo, że jest na 500ml to zalać tylko 100ml wrzącej wody) i potem dobrze mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia, po czym dodajemy sok i mieszamy, studzimy. Oczyszczamy i płuczemy truskawki. Tniemy na połówki lub ćwiartki. Rozkładamy na masie cytrynowej. Zalewamy gęstniejącą galaretką i wstawiamy ponownie do lodówki. Potem jeszcze najlepiej gotowe ciasto wstawiamy na noc do lodówki będzie najlepsze gdy spód nabierze wilgoci a masa i galaretka ładnie zgęstnieją i całość się pięknie "cytrynowo" przegryzie.
NmMwNDlkNjY6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5sei1mJWdTOQZzS0VgYwxhfzlDTk8qPD4RCVVHNVphVSZyc28pWj4rBTMPIG9GOSw8d0BWFXACRDwHFhBUGSIfU0g5WC8HXVQ0DV42CA1XDCsvMiEjMScRdCphTlIhFmIsewkjAn1gHzdON1JzFxESCmQ/DmJTF18PIhRPagQPSyh+VigtMwUQSyMcGRoJMixqGQAyeBZgYwtjbUhZZ0kHHgwzIXZucnc9fRkxcxdWBxIBDUMYDQw/czglLjFGCEpaV3RZbkFzSVJkHUYyDxMZBFxtFnh1N1gfWBkZAC4XHTkPPwhhFFZUBl5uH00taApnCFsQGkUoDAlqNDo/AyMceXYAIVpDPCZQc1xidyUbIEEcDSZaJn01M3MoUQMrKxsMcRltcBdsNxRDAlEdPkBAODIPRRxPBn99bRgYTl5+Bx9VTRUjGHNCfFtiXGgUfVAiVwsGNyU7cixuPionOmZVZzNwNw8CMgc9cTQACCdxAVN1CkMvM3ZGNWxYCHB7aCt7C2McCyMoDHsyLDw8DXBBCXEbChhxTEkUbwNPC3QKQGEjHxZyYUBHaWEmaR4tWlMZMyJFKAxxBEpmT34QBQEdMBwZEw8vGisXJHlmNQkoAyB0HzVDIz9BbhYYF0h0KhwyPX4nAh0cKw4FP0plbSdLK0tjVnQ/cAgqVBwNJzMCGTo0URoKKAgKYCxwfAkBCAFDUiwAfRoKfi9UZ0tPTyEdBhZrEnQaAGAvEXoqVBsaKRVwRw1hH3gzCwoUKRVRMgkoF1VUDnknQwobGE8KNW4DCWBxWGVUfmJDJmcOAxovVnYYLgRuPghFEhsZRgBgC3g4NDEKBTZAKygWKVQVLDdLKXYmRSsUG1cdOAQweRM3XgceNhIoGWdXEj0UQyYhBQYANA15EjMjey8aHn0TFjRdR11sQwo5LgwAATZvBnkWUxpHJVxRNgVQHA0regB/PF4rU2w9EWo+WxA2HlUFTD8nf0QfUgEdGEEXPhUnd3Z6XBkOZWMtFxNbBxB6BzlLAi81Xj4OSi8UAxskMRQxKyxJS3k2Im1xVHIOBCcAMGQtE2wZDDsxZi48BmolQHROUwdsGyFwMClmJTRHZUBgNw9KP1spVAZAEBcNZBRxN1sndC0SPXgqDCsPLA4kVwlGYy8VQjwHTn09RCFcT0wMQkApGllzBSUrDUE/PkQ6ICdkYwp8CCMjFwkSPmwoT2tsOEAnDWwYJDA0HCFuYRwGTQk4IHt1SxtJSXtiLQoyJ3l8RmMbDFQEEDNWFwgMBgcUJxded0xcGntwG3kpOhoBcWcVSyUAdDdMdTcSVxYEFTccJwAiCB9RHUE3dXwcHClKYnofdxpUalM6EnUBEX5pEBIkARlSETY/AR8NKAMsFV4DIRMwJmZ/HUIlOgxlHBZeXkcqPR1OfEIEHFUzA14vEFxXD1JgKgpVXB8Qdg8sNiZQEllhWwtQHCs4FEUKMABibx83TjcOSBcvTApoAUFicRccJR8lR2oUD18qcX92BQ03DkwgVhQhNC0xUzMALEQaQTwLYwJPXFlJCRQLPCF2YhcKHGskFlQCTlYbODhaIjRuGWA6BxIRIQ8NYSJeGm4UUgI=