Kuchnia

ciasto

Sernik z białą czekoladą i karmelem

SKŁADNIKI:
Spód:
200g ciasteczek zbożowych
50g masła

Ser:
1250g sera śmietankowego (dałam 1kg sera z wiaderka + 275g sera półtłustego - zmiksowany blenderem)
1 i 1/4 szklanka cukru pudru (świeżo zmielony z 1 niecałej szklanki cukru)
400ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
200g białej czekolady
6 dużych jaj
1 cukier waniliowy
szczypta soli

Poza tym:
400g gotowego karmelu

WYKONANIE:
Spód:
Ciastka zmielić w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego i zgnieść wałkiem na proszek. Wymieszać razem z stopionym masłem i wyłożyć dno i boki tortownicy (dobrze ugnieść) o średnicy 24cm*. Piec około 10 minut w temperaturze 190 stopni. Ostudzić do uzyskania temperatury pokojowej.

Ser:
Do garnka wlać śmietanę, dodać do niej połamaną na kostki czekoladę. Całość podgrzać (nie gotować) i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić. Ser ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, na kremową masę. Dodać kremówkę z czekoladą. Następnie dodawać jajka, po jednym naraz (masa jest dość rzadka). Uzyskaną masę wlać na podpieczony i ostudzony spód.
Piec w temperaturze ** 150 - 170ºC (piekłam w 170ºC) przez 80 minut (piekłam 100 minut). Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony włożyć na kilka godzin do lodówki (co najmniej 4 godziny). Gdy będzie mocno zimny zdjąć obręcz tortownicy i posmarować karmelem.
*Użyłam tortownicy o średnicy 24cm – masy było, aż po brzeg. Mój piekarnik nie grzeje za mocno więc nic się nie wylewało, sernik tylko delikatnie urósł. Można użyć większej tortownicy.

**Temperaturę dostosujcie do swojego piekarnika. Jeżeli Wasz piekarnik mocno grzeje, to należy obniżyć temperaturę, bo sernik będzie się 'wylewał'.
Smacznego.

http://mojepysznosci.blox.pl/2010/11/80-Sernik-z-biala-czekolada-i-karmelem.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation