Kuchnia

ciasto

Moje Małe Czarowanie: A'la ptasie mleczko z chia
Składniki:
Masa czekoladowa:
1 puszka - 400 g mleczka kokosowego
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru trzcinowego
szczypta cynamonu
szczypta soli
2 łyżeczki żelatyny
Masa biała:
1 puszka - 400 g mleczka kokosowego
100 ml mleka zwykłego
4 łyżki nasion chia
1 łyżka syropu cukrowego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2,5 łyżeczki żelatyny

Do przygotowania deseru potrzebne mi były dwa garnki do każdej masy jeden.
Do każdego garnka włożyłam wszystkie składniki oprócz żelatyny.
Każdy garnek podgrzewałam ciągle mieszając a gdy masa się zagotowała w garnku dodałam do każdego garnka rozpuszczoną wcześniej żelatynę, odpowiednio według składników.
Zdjęłam garnki z ognia, wymieszałam żelatynę.
Foremkę 20 x 20 wyłożyłam papierem do pieczenia, na dno wylałam 1/2 masy czekoladowej, wstawiłam do lodówki na 10 minut, wyjęłam i na masę czekoladową wylałam masę białą z chia i wstawiłam do lodówki tym razem na 15 - 20 minut.
Jakby okazało się że masa czekoladowa w tym czasie zastygnie wystarczy ją lekko podgrzać i wylać na masę białą z chia.
Całość przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do lodówki na 3 godziny.
Jak masa całkiem stężeje wystarczy ja pokroić na małe kawałeczki i rozkoszować się smakiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation