Inne

kuchnia

Granola migdałowo−miodowa z żurawiną


− WYSTARCZY DO NAPEŁNIENIA PUSZKI LUB SŁOIKA 1,2 LITRA
225g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
60g pestek słonecznika
60g nasion białego sezamu
2 łyżeczki mielonego cynamonu
150g (125ml) płynnego miodu
50g miałkiego jasnego cukru trzcinowego
60g całych migdałów, nie łuskanych
szczypta soli
1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
150g suszonej żurawiny
Sposób przyrządzenia

Włóż do miski wszystkie składniki oprócz suszonej żurawiny i dobrze wymieszaj. Najlepszym narzędziem do tej pory dwie łopatki lub dwie dłonie uzbrojone w jednorazowe lateksowe rękawiczki.

Rozłóż mieszankę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 170 C piekarniku, odwracając mieszankę łopatką w połowie czasu pieczenia i rozgarniając ją równomiernie przez cały czas pieczenia. Celem jest jednolicie zezłocona i niezbyt przypieczona granola. Jeśli masz piekarnik konwekcyjny lub z wymuszonym obiegiem powietrza, możesz nieco zmniejszyć temperaturę pieczenia, mając granolę bez przerwy na oku.

Granola powinna być gotowa − złocista i wysuszona jak chrupkie płatki śniadaniowe, a nie lepka, jak przed pieczeniem − po 40−50 minutach.

Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw granolę, żeby przestygła, zdejmij ją z blachy i wymieszaj z suszoną żurawiną. Przechowuj w hermetycznym pojemniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation