Kuchnia

Grill

Tradycyjna karkówka z grilla

Składniki dla 4 osób:
4 kotlety z karkówki
Na marynatę:
1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina (100 ml)
1 czerwona cebula
2–3 ząbki czosnku
3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
5–6 łyżek oliwy
sól, pieprz

5 niesamowitych marynat do mięs z grilla
Orientalna marynata do mięsa

Sposób wykonania:
Przygotuj marynatę: ząbki czosnku rozetrzyj ze sporą szczyptą soli, wymieszaj z oliwą, czerwonym winem, ziołami i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodaj obraną i startą na tarce cebulę.
Kotlety umyj, osusz, lekko rozbij. Posmaruj z obu stron marynatą, ułóż w misce i zalej resztą marynaty. Przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 2–3 godziny. W czasie marynowania kotlety kilkakrotnie obracaj.
Zamarynowane kotlety ułóż na tackach. Piecz nad rozżarzonymi węglami około 10–15 minut. Obróć i posmaruj marynatą. Grilluj jeszcze mniej więcej 10 minut, aż zarumienią się z obu stron.
Podawaj z pieczonymi ziemniakami oraz ulubioną sałatką ze świeżych warzyw polaną lekkim sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation