Kuchnia

Cupcakes

Babeczki kopiec kreta
-
Swiatciast.pl

Skłądniki:

CIASTO:
1 szklanka cukru,
4 łyżki kakao,
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
1 szklanka mleka,
1/2 szklanki maślanki,
2 jajka
KREM:
500 g śmietany kremówki,
2 łyżeczki żelatyny,
8 łyżeczek cukru pudru,
2 banany,
sok z cytryny

Przygotowanie:


Do jednej miski wkładamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i kakao. W drugiej misce łączymy rozkłócone jajko, mleko i maślankę. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy tylko do zawilgotnienia składników. Masę przekładamy do formy na muffinki (około 14-15 babeczek) i pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Formę na muffinki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, aby ciasto się nie przykleiło podczas pieczenia. Po upieczeniu muffinki studzimy. Z wystudzonych muffinek za pomocą łyżeczki z ostrym brzegiem usuwamy środek, zostawiając brzegi nienaruszone. Pozostałe ciasto kruszymy na drobno,
Banana kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i nakładamy do babeczek do 1/2 wysokości.
Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżkach gorącej wody, studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem wlewamy żelatynę, mieszamy chwilkę aż do połączenia składników. Masę śmietanową przekładamy do babeczek formując mały kopczyk. Babeczki posypujemy pozostałym ciastem ze środka. Należy okruszki ciasta lekko docisnąć, żeby dokładnie trzymało się kremu.
Babeczki przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego ;)

Źródło: http://gotujzcukiereczkiem.blogspot.com/2013/11/kopczyki-kreta.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation