Kuchnia

Cupcakes

muffinki z żurawiną i białą czekoladą - gruszka z fartuszka


Składniki (na 12 małych muffinów lub 6 “tulipanów”):

– 120 g miękkiego masła

– 200 g maślanki

– 120 g cukru

– 1 jajko

– 250 g mąki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki soli

– 50 g białej czekolady (plus więcej do dekoracji)

– garść suszonej żurawiny

– płatki migdałów do dekoracji

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy maślankę i jajko i miksujemy razem.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą i dodajemy do reszty składników. Mieszamy aż wszystko się połączy.

Dodajemy żurawinę oraz pokrojoną w drobniejsze kawałki czekoladę (kawałki nie powinny być zbyt drobne, by były wyczuwalne – jedną kostkę kroimy mniej więcej na 4 części)

Gotowe ciasto przekładamy do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka i ładnie zrumienionego wierzchu).

Wyjmujemy, przekładamy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia.

Muffiny polewamy rozpuszczoną białą czekoladą i posypujemy migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation