Kuchnia

dessert

Pomarańczowy murzynek

Składniki:

250 g masła;
250 g mąki;
120 g gorzkiej czekolady;
4 jajka;
szklanka cukru;
cukier waniliowy;
125 g mielonych orzechów włoskich;
kieliszek likieru pomarańczowego;
szczypta soli;
szczypta proszku do pieczenia;
pomarańcza;
kandyzowana skórka pomarańczy;
Wykonanie:

Czekoladę i masło rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Ostudź. Pomarańczę sparz. Otrzyj ze skórki i wyciśnij sok. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszaj z czekoladą i masłem, a następnie delikatnie połącz z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechami. Na końcu dodaj ubitą z solą pianę z białek, sok, likier i otartą z pomarańczy skórkę. Ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia wierzch obłóż paseczkami kandyzowanej skórki z pomarańczy. Ciasto wyjmij z formy, ostudź. Udekoruj pozostałą skórką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation