Kuchnia

obiad

Aktywne Żywienie: Jaglane klopsiki z pietruszką w sosie pomidorowym na wstążkach z cukinii
Składniki:
klopsiki
-100g suchej kaszy jaglanej
-60g mąki ryżowej (zmieliłam ryż w młynku)
-pół łyżeczki soli himalajskiej
-1/4 łyżeczki pieprzu
-1 ząbek czosnku
-1 średnia cebula
-1 liść laurowy
-2 ziela angielskie
-2 łyżeczki siemienia lnianego + 1/3 szklanki ciepłej wody

sos pomidorowy:
-400ml przecieru pomidorowego
-1 ząbek rozgniecionego czosnku
-1/2 szklanki mrożonych warzyw (włoszczyzna paski)
-1/4 papryczki chili
-1/3 papryki wędzonej
-pół łyżeczki masła klarowanego/oleju kokosowego
-sól, pieprz do smaku

wstążki z cukinii:
-1 cukinia
-odrobina masła klarowanego/oleju kokosowego

Sposób przygotowania:
-kaszę jaglaną prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą i dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Kaszę gotujemy do miękkości
-odstawiamy aż ostygnie
-siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy aż zgęstnieje
-cebulę, czosnek, pietruszkę drobno siekamy
-z kaszy wyjmujemy ziele angielskie, liść laurowy. Dodajemy siemię lniane, przyprawy, i blendujemy na gęsty krem
-wsypujemy mąkę, posiekane warzywa i wszystko dokładnie mieszamy
-ręce zwilżamy wodą i z masy formujemy kulki
-do garnka nalewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
-pulpety gotujemy niecałe 10 minut i wyjmujemy z wody

sos pomidorowy:
-rozgrzewamy patelnię z dodatkiem tłuszczu
-smażymy warzywa
-wlewamy przecier , dodajemy przyprawy i gotujemy aż całość zgęstnieje

wstążki z cukinii:
-cukinie dokładnie myjemy i suszymy
-za pomocą obieraczki obieramy cukinię- dzięki temu powstaną wstążki
-rozgrzewamy patelnię z dodatkiem tłuszczu
-wrzucamy cukinię i smażymy kilka sekund

następnie:
-cukinię układamy na talerzu
-polewamy sosem
-układamy pulpety
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation