Kuchnia

obiad

Przepis na placuszki z kaszy gryczanej

Składniki
kasza gryczana - 200 g
twaróg - 100 g
jajko - 3 szt
mąka pszenna - 2-3 łyżki
cebula - 1 szt
czosnek - 1 ząbek
natka pietruszki - 1 pęczek
marchew - 2 szt
kolendra - 1/4 łyżeczki
sól, pieprz - do smaku
olej - do smażenia
Sposób przygotowania
Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodaj startą na dużych oczkach tartki marchewkę, przypraw kolendrą, ostudź.
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Połącz z marchewką, jajkami, posiekaną natką, mąką i rozgniecionym (widelcem) twarogiem. Przypraw do smaku (dość intensywnie- kasza, twaróg, jajka nie mają same z siebie intensywnego smaku). Odstaw masę na kwadrans.
Na rozgrzany olej nakładaj łyżką porcje masy. Smaż na małym ogniu na złoto z obu stron. Podawaj na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation