Kuchnia

Kulinarnie

Zupa krem z ziemniaków z podsmażoną cebulką i boczkiem | Zgotowani
Składniki:

1 1/2 kg ziemniaków
350 g boczku wędzonego
1 duża cebula
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, kolorowy pieprz
← Drożdżowe bułeczki z pieczarkami i serem mozzarellaZupa rybna z żółtą tajską pastą curry →
Zupa Krem Z Ziemniaków Z Podsmażoną Cebulką I Boczkiem
POSTED ON 4 SEPTEMBER 2013 BY POLA| LEAVE A COMMENT
Jesień to czas robienia przetworów na zimę i powrotu do gęstych, sycących zup. W tym roku wyjątkowo wcześnie ją poczułam, ale patrzę też na nią z większym optymizmem, zaczynając od tej pysznej zupki:)

zupa-krem-z-ziemniakow-z-podsmazona-cebulka-i-boczkiem-5

Składniki:

1 1/2 kg ziemniaków
350 g boczku wędzonego
1 duża cebula
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, kolorowy pieprz
zupa-krem-z-ziemniakow-z-podsmazona-cebulka-i-boczkiem-3

Przygotowanie:

Boczek wędzony gotujemy w mniej więcej 2 litrach wody przez 20 minut. Następnie boczek wyciągamy i w wodzie po boczku gotujemy wcześniej obrane i umyte ziemniaki. Wodę solimy, ziemniaki gotujemy tak długo aż zaczną się rozpadać czyli około 40 minut.
Gdy ziemniaki się ugotują odstawiamy je na około 10 minut by przestygły, następnie miażdżymy je blenderem.
Ugotowany boczek kroimy dość drobno i smażymy do zarumienienia. Podobnie postępujemy z cebulą, pod koniec smażenia gdy będzie już rumiana dodajemy masło, roztapiamy i ściągamy z gazu.
Cebulę dodajemy do zupy, całość dosalamy jeśli potrzeba i pieprzymy kolorowym pieprzem. Zupę podajemy z podsmażonym boczkiem oraz jeśli ma być jeszcze bardziej syta z grzankmami na maśle.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation