Kuchnia

Kulinarnie

Smażona ryba w cieście korzennym z frytkami z kalarepy - kuchnia+
Składniki:

2-4 filety ze szczupaka
olej do smażenia
Ciasto:
mąka kukurydziana
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonych goździków
½ łyżeczki mielonego liścia laurowego
woda
Frytki z kalarepy:
3 kalarepy
olej do smażenia
biały ocet winny
Orzechowo-sezamowy sos jogurtowy:
½ szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
¼ szklanki sezamu
szklanka gęstego jogurtu
sok z cytryny
Przygotowanie:
W misce przygotuj ciasto. Wszystkie składniki połącz. Dolej tyle wody, żeby ciasto było gęste.
Filety pokrój na mniejsze kawałki i obtocz je w cieście. Smaż je w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju.
Super dodatkiem będą frytki z kalarepy. Kalarepy obierz ze skórki i pokrój na grube frytki. Obgotuj je w gorącej wodzie przez 2 minuty.
Następnie usmaż obgotowane frytki, aż się ładnie zrumienią.
Świetnym dodatkiem do ryby i frytek będzie sos orzechowy. Orzechy i sezam zmiksuj. Zmiksowane orzechy dodaj do jogurtu i dopraw sokiem z cytryny. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation