Kuchnia

Kulinarnie

3 liście jarmużu
ok. 150 g makreli (lub sardynki / szprotki / dorsza) z puszki w oliwie extra vergine
2 jajka
kilka pomidorków koktajlowych lub 1 pomidor
4 łyżki mieszanki pestek i orzechów sałatkowych (dynia, słonecznik, orzeszki pinii)

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jarmuż opłukać, oderwać liście od twardych części pośrodku, wrzucić na wrzątek i gotować ok. 2 minuty, odcedzić i włożyć do naczynia żaroodpornego, patelni do zapiekania lub żeliwnego skilletu.
Doprawić solą, pieprzem, na wierzchu wyłożyć kawałki ryby. Wbić 2 jajka, obłożyć przekrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi lub plasterkami pomidora.
Posypać mieszanką pestek i orzechów, polać oliwą z puszki i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 10 minut do czasu aż białka będą ścięte. Doprawić solą i pieprzem i od razu podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation